Tratament de canal

Tratament de canal, ce reprezintă?

Tratament de canal – are ca scop îndepărtarea țesutului camerei pulpare infectat sau inflamat, curățarea și dezinfectarea și apoi obturația (sigilarea) cu un material care împiedică dezvoltarea bacteriilor. Astfel, putem opri un proces infecțios la nivelul unui dinte care dacă evoluează duce la pierderea dintelui. Simptomele inflamației pulpare includ dureri acute indiferent de excitanții termici sau chimici.

Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) este o procedură nedureroasă, prin care medicul stomatolog specialist curăță canalele dintelui de pulpa dentară inflamată sau infectată. La clinica stomatologică CalfaDent dispunem de aparatura și materialele necesare tratării corecte și complete a tuturor problemelor endodontice. Personalul medical cu experiență vă vor asigura planul de tratament endodontic cu maxim confort și siguranță. O situație agravată implică mai multe proceduri și costuri semnificativ mai mari, de aceea este bine să vă programați vizita la cabinetul stomatologic de la primele simptome apărute.

tratament de canal

Când este necesar un tratament de canal?

Dacă sunt prezente oricare din simptomele de mai jos, îți recomandăm să te adresezi medicului stomatolog:

  • Cariile profunde: sunt motivul principal pentru care se fac tratamente de canal;
  • Apariția bruscă a durerii;
  • Dinți crăpați sau fracturați, cu afectarea pulpei dentare (cu sau fără simptome clinice);
  • Sensibilitate prelungită la cald sau rece;
  • Dinț dislocați în urma unui traumatism;
  • Sensibilitatea și modificarea formei țesuturilor moi din vecinătatea dintelui;
  • Apariția unei fistule din care se elimina puroi;
  • Mobilitatea anormală a unui dinte;

Etapele unui tratament endodontic

După un diagnostic atent, puteți începe cu un tratament de canal care are loc în câteva faze:

Etapa inițială: îndepărtarea pulpei dentare din camera pulpară si canalele radiculare;

Etapa de curățare: canalul este prelucrat cu o soluție specială cu care se realizează curățarea atentă a fiecărui canal;

Etapa de obturație a canalului: canalul este sigilat cu gutapercă, un material biocompatibil și inert, această procedură presupune sigilarea canalelor radiculare cu materiale de obturație specifice, capabil să prevină recontaminarea bacteriană;

Etapa de restaurarea coronară – de cele mai multe ori se realizează în urmatoarea ședință;

tratament de canal

Cât timp rezistă un dinte restaurat?

tratament de canal

Dinţii trataţi şi restauraţi pot rezista o viaţă, cu îngrijirea adecvată. Deoarece cariile dentare pot recidiva și pe dinţii trataţi, o igienă orală bună şi controalele dentare de rutină pot preveni evoluţia nefavorabilă.

Nemaiexistând pulpa dentară, dinţii cu tratament de canal radicular devin fragili şi sunt mai expuşi riscului de fractură. De aceea, după tratamentul canalului radicular, este absolut necesară o reconstrucţie coronară cu obturaţie.

Pentru evaluarea reuşitei tratamentului de canal radicular, cea mai sigură metodă este comparaţia radiografiilor obţinute înainte şi după tratament. Aceasta va releva dacă distrugerea osului continuă sau dacă are loc regenerarea ţesutului osos.