Coroana dentara

Ce este o coroana dentara

Coroana dentara este o lucrare protetică fixa, concepută pentru a restaura partea vizibilă a dintelui. Avînd ca scop restaurarea rapidă a dintelui distrus – coroanele dentare pot reconstrui dintele și în cazul în care acesta este afectat în proporție de peste 50%. Poate fi plasată atât pe un dinte natural cât și pe un implant dentar.

De asemenea, vă permite să restabiliți integritatea dentară, dacă aceasta este distrusă. Odată cu păstrarea rădăcinii și subțierea pereților dintelui, acesta poate fi fixată pe dintele preparat. Coroanele sunt realizate pe baza caracteristicilor individuale ale pacientului într-un laborator, folosind tehnologia modernă CAD/CAM. Sunt create pe bază de zirconiu, ceramică și metalo-ceramică.

coroanele dentare

Când se pun coroanele dentare

CalfaDent coranele dentare

De regulă, instalarea unei coroane dentare pe un dinte se efectuează în următoarele cazuri:

  • In urma efectuarii unui tratament endodontic (dinți devitalizați)
  • Leziuni dentare din cauza traumatismelor, menține stabilitatea structurală și reduce riscul de fracturare a dinților
  • Distrugerea semnificativă (>50%) a unui dinte
  • Întunecarea sau decolorarea dintelui
  • Pe un implant dentar
  • Necesitatea de a proteja rădăcină
  • Nanism dentar (dezvoltarea incompletă a dinților, dinți mici)
  • Slăbirea dintelui printr-o obturație prea mare
  • Restaurarea formei, funcției și esteticii unui dinte fracturat sau abraziat
  • Fisuri dentare
  • Îmbunătățirea aspectului estetic al dintelui.

Coroana dentara din zirconiu

Astăzi, coroanele dentare din zirconiu sunt foarte populare din motive întemeiate – aceasta este o opțiune modernă și estetică în protetica dentară. Dioxidul de zirconiu este un material la fel de puternic ca metalul. În același timp, este alb și are o anumită capacitate de transmitere a luminii, astfel încât arată aproape ca dinții naturali. Este ideal pentru restaurarea tuturor dinților.

Cu o istorie lungă ca material de succes în medicina dentară, zirconiul este biocompatibil corpului uman. Riscul de alergie sau respingere este, prin urmare, foarte scăzut. Zirconiul este, de asemenea, rezistent la presiunea zilnică de mestecat și mușcat. Cu un aspect alb, translucid și o textură netedă, dură, coaroanele din zirconiu combină rezistența aliajelor metalice cu aspectul natural. Puțini oameni pot distinge dinții naturali și coroanele din zirconiu.

coroana dentara zirconiu

Coroane dentare din ceramica integrală

coroana dentara ceramica integrala

Coroane dentare pe bază de ceramică sunt adesea aplicate pentru refacerea dinților frontali. Datorită culorii și texturii lor naturale, coroana dentara din ceramică se combina perfect cu dinții naturali rămași. Astăzi, datorită evoluției continue a materialelor, pe piață este disponibilă ceramică cu rezistență sporită, care nu necesită suport metalic. 

Avantajele ceramicii sunt estetica sa ridicată, refracția luminii și transparența, asemănătoare cu dinții reali. Din acest motiv, gingia care înconjoară acest tip de coroană arată întotdeauna sănătoasă și naturală. Integrarea estetică este întotdeauna garantată. Structurile ceramice sunt absolut biocompatibile cu corpul uman, nu provoacă reacții alergice și nu perturbă funcționarea tractului gastrointestinal. 

Coroane dentare din metalo-ceramica

Este un tip de proteză fixă ​​care oferă atât rezistență, cât și un preț mai accesibil ca material de restaurare decât alte tipuri de materiale pentru o coroana dentara. Mai exact, acest tip de coroană este de fapt alcătuit din două materiale, metal și ceramică. Partea interioară a coroanei este realizată din metal, iar partea exterioară este acoperită cu ceramică, dându-i astfel un aspect natural. 

La instalarea unei coroane dentare pe un dinte natural, cadrul este mai des realizat dintr-un aliaj de cobalt-crom, iar atunci când proteza este plasată pe un implant, aceasta este realizată dintr-un aliaj de titan. La exterior, coroanele din metalo-ceramică arată aproape ca dinții naturali. Astăzi folosim aliaje metalice hipoalergenice care sunt mult mai sigure. Dar totuși mai puțin biocompatibil decât alte materiale precum ceramica pură sau zirconiul. Coroanele metalo-ceramice sunt cea mai bună soluție pentru dinții posteriori, deoarece forța de mestecat este mai mare.

coroana dentara metalo-ceramica

Procedura de instalare

etapele instalarii coroanelor dentare

În mod obișnuit, vă putem proiecta, monta și plasa coroanele dvs. în doar câteva întâlniri scurte.

  • Se începe cu curațare profesionala a dinților.  În urma acestor proceduri placa și tartrul sunt îndepărtate de pe suprafața dinților pentru a determina culoarea cea mai potrivită pentru viitoarea coroană. De asemenea, in urma acestei proceduri se vor  identifica patologiile ale țesuturilor dure care sunt ascunse sub depozitele dentare.
  • Tratament: Cel mai important lucru este tratamentul dintelui pe care se instalează coroana dentara. Dacă patologiile nu sunt tratate,  vor continua să progreseze sub coroană și vor duce la rezultate imprevizibile. Dacă este necesar, se efectuează depulparea dentară, precum și prelucrarea și sigilarea canalelor dentare.
  • Pregătire:  Se șlefuiește dintele pentru a se îndepărtea stratul de dentină egal cu grosimea viitoarei coroane. Are loc cu anestezie locală și durează  aproximativ o oră.
  • Fabricarea coroanelor dentare: După efectuarea tuturor manipulărilor pregătitoare, se ia amprenta dentară de la pacient și este trimisă către laboratorul dentar pentru fabricare.
  • Cimentarea coroanelor dentare: Este urmată de montarea coroanei dentare în cavitatea bucală. Mulți sunt îngrijorați de întrebarea „Cum se lipesc coroanele dentare?”. Construcțiile protetice sunt instalate pe un ciment special, care permite protezei să se țină mult timp și în mod fiabil.