Parodontologie
Ce este boală parodontală?
Bolile gingiilor sunt reprezentante de infecții bacteriene ale tesuturilor și osului ce inconjoară și susțin dinții. Mai sunt denumite boli parodontale. Parodontita, numită și boala parodontală, începe cu nivelul crescut al bacteriilor în cavitatea bucală și dacă nu este tratată corespunzător provoacă pierderea dinților din cauza distrugerii țesutului care înconjoară dinții.
Adesea, boala este însoțită de un proces inflamator, care are ca rezultat simptome neplăcute precum sângerarea gingiilor, mobilitatea dinților, recesiunea gingiilor, halitoza (respirația urât mirositoare).
Tratamentul poate implica curățarea dentară profundă sau, în cazuri severe, intervenția chirurgicală. Periajul regulat și folosirea aței dentare pot preveni parodontoza.
De ce este provocată boala gingiilor?
Boala gingiilor este cauzată de acumularea de placă și tartru dentar. Unele bacterii din placă sunt inofensive, dar unele sunt dăunătoare pentru sănătatea gingiilor. Dacă nu îndepărtați placa de pe dinți prin periaj zilnic, aceasta se acumulează și vă irită gingiile. În cele mai multe cazuri, placa este cauza principală, cu toate acestea, există și alte cauze ale bolilor gingivale:
- Modificările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii, pubertății, menopauzei, fac gingiile mai sensibile, ceea ce facilitează dezvoltarea bolilor gingivale.
- Fumatul, cel mai important factor, slăbește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.
- Nerespectarea igienei orale zilnice și complete.
- Genetica și istoricul familial vă pot expune un risc mai mare de apariție a bolii gingiilor.
- Unele medicamentele pot afecta sănătatea orală, deoarece pot reduce fluxul de salivă, care are un efect protector asupra dinților și gingiilor.
- Condițiile de sănătate care provoacă inflamație în corp.
- Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta infectii, inclusiv parodontita.
Simptomele afecţiunilor gingivale
Boala gingiilor poate progresa fără durere, provocând câteva semne evidente, chiar și în stadiile târzii ale bolii. Gingiile sănătoase sunt ferme și roz pal. Semnele și simptomele parodontitei pot include:
- Gingii roșii și umflate
- Gingii care sunt sensibile la atingere
- Gingii care sângerează ușor
- Periuța de dinți cu tentă roz după periaj sau la folosirea aței dentare
- Respirație urât mirositoare persistentă sau gust neplăcut în gură
- Slăbirea dinților sau pierderea dinților
- Mestecare dureroasă
- Puroi la nivelul gingiilor
- Dinți mobili
Diagnosticul bolilor gingivale
Bolile porodontale sunt diagnosticate de medicul stomatolog în timpul unui examen parodontal. În timpul unui examen dentar, dentistul verifică, de obicei următoarele lucruri:
- Sonda parodontală (un instrument dentar ) este cu blândete folosită pentru a măsura șanțul (buzunarul sau spațiul) dintre dinte și gingie. Adâncimea unui șanț sănătos măsoară 3mm sau mai puțin și nu sângerează. Daca este mai adânc de 3mm ne arată apariția unei boli parodontale.
- Mișcarea și sensibilitatea dinților și alinierea corectă a dinților
- Osul maxilarului, pentru detectarea deteriorării osului din jurul dinților
Tipuri de boli gingivale: gingivita, parodontita
În funcție de stadiul evolutiv, afecțiunea parodontală poate fi împărțită în: gingivita – inflamația gingiilor (țesuturilor parodontale superficiale); parodontita – inflamația țesuturilor profunde de susținere a dinților.
Gingivita
Aceasta este o boală a gingiilor în stadiu incipient și este mai puțin severă decât parodontita. Odată cu gingivita, gingiile tale devin roșii și umflate, apare sângerare a țesutului gingiilor, în special atunci când vă periați sau folosiți ața dentară sau mușcați ceva tare precum un măr. Iar dacă gingivita nu este tratată, se poate dezvolta parodontită, stratul interior al gingiei și osul din jur se slăbesc în jurul dinților.
Dacă încă nu ai început să pierzi osul din jurul dinților. Gingivita este reversibilă dacă realizați igiena dentară zilnică și mergeți regulat la dentist pentru curățare profesională, persoanele cu risc sporit au nevoie de curățarea profesională o dată la 3 luni.
Parodontita
Parodontita este cauzată de acumularea bacteriilor patogene din placa bacteriană și depozitele mineralizate de tartru de pe suprafețele dentare, gingivale și subgingivale. Motivul rezultă din igiena orală deficitară și lipsa detartrajului periodic, care duc la inflamări, sângerări și retracții gingivale, cu riscul apariției pungilor parodontale. În acest stadiu, osul poate prezenta mici retractii.
Această boală nu apare spontan, se poate dezvolta aproape asimptomatic timp de câțiva ani. Parodontita poate fi ușoară/moderată sau avansată/profundă. De obicei, parodontita acută apare atunci când există o traumă profundă și severă a gingiilor.
- Parodontită ușoară/moderată – Când se măsoară buzunarele dintre dinți și țesuturile moi între 4-6 mm.
- Parodontită avansată – Când pungile dintre dinți și țesuturile moi în general depășesc 6 mm în adâncime, poate apărea o pierdere osoasă semnificativă; provocând deplasarea sau pierderea dinților.
Tratamentul bolilor gingivale
Când dinții sunt slăbiți, se efectuează atele – aceasta este o procedură de fixare a dinților pentru a preveni căderea acestora. Atela este contraindicată în inflamația gingiilor, care se recomandă să fie mai întâi vindecată.
În etapa inițială a tratamentului, este necesar să curățați dinții de placă și tartru. Acest lucru se face cel mai adesea cu igienizare profesională cu ultrasunete. În plus, este necesar să se trateze complet cavitatea bucală: pentru eliminarea tuturor focarelor de carie și efectuarea terapiei antiinflamatorii. Sunt prescrise medicamente care ameliorează inflamația și îmbunătățesc țesuturile.
În cazurile avansate, pierderea dinților necesită implantare. Dar cu un tratament în timp util la medic, acest lucru poate fi evitat. Specialiștii clinicii noastre vor opri distrugerea țesuturilor și vor da recomandări privind îngrijirea bucală care vor ajuta la prevenirea progresiei ulterioare a bolii.
Complicațiile bolii parodontale
Dacă aveți o boală a gingiilor netratată care se dezvoltă în parodontoză, poate duce la complicații suplimentare, cum ar fi:
- abcese gingivale
- retragerea gingiilor
- dinți slăbiți
- pierderea dinților