De ce sangereaza gingiile?

Introducere

Gingiile sănătoase, de un roz pal, ferme și fără sângerare la periaj sau ață dentară, sunt esențiale pentru un zâmbet sănătos. Sângerarea gingiilor, o problemă frecventă a sănătății bucale, indică o inflamație (gingivită) care, netratată, poate duce la boală parodontală gravă și chiar pierderea dinților. Aflați cauzele principale de ce sangereaza gingiile, cum să opriți sangerari gingivale  și cum să le preveniți pentru a vă bucura de un zâmbet sănătos și strălucitor.

de ce sangereaza gingiile

De ce sangereaza gingiile?

gingia sangereaza
  1. Acumularea plăcii bacteriene: Placa bacteriană, o peliculă lipicioasă de bacterii care se formează pe dinți, este principalul vinovat pentru sângerarea gingiilor. Neîndepărtată, placa bacteriană se mineralizează și se transformă în tartru, iritând gingiile și provocând inflamație.
  2. Periajul prea frecvent sau prea intens: Periajul agresiv poate deteriora gingiile și le poate face mai predispuse la sângerare.
  3. Schimbarea periuței de dinți: O periuță de dinți uzată nu mai curăță eficient dinții, favorizând acumularea plăcii bacteriene și sângerarea gingiilor.
  4. Utilizarea incorectă a aței dentare: Ața dentară folosită greșit poate tăia sau leza gingiile, provocând sângerare.
  5. Anumite medicamente: Unele medicamente pot influența coagularea sângelui și pot crește riscul de sângerare a gingiilor.
  6. Afecțiuni medicale: Diabetul, bolile de inimă și leucemia pot fi asociate cu sângerarea gingiilor.
  7. Fumatul: Fumatul slăbește sistemul imunitar și afectează negativ circulația sângelui, crescând riscul de sângerare a gingiilor.
  8. Proteze dentare prost fixate: Protezele dentare care nu se potrivesc corect pot freca gingiile și le pot face să sângereze.

Cum sa opresc sangerarea gingiilor?

  • Îmbunătățiți igiena orală: Periați-vă dinții de două ori pe zi timp de două minute cu o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor. Folosiți ața dentară zilnic și clătiți-vă gura cu o apă de gură antimicrobiană.
  • Vizitați dentistul regulat: Vizitați dentistul pentru controale și detartraj profesional cel puțin o dată la șase luni.
  • Tratați afecțiunile medicale subiacente: Discutați cu medicul dumneavoastră despre gestionarea oricăror afecțiuni medicale care pot contribui la sângerarea gingiilor.
  • Renunțați la fumat: Renunțarea la fumat este esențială pentru îmbunătățirea sănătății generale a gingiilor.
  • Utilizați produse de îngrijire orală recomandate de stomatologi: Alegeți periuțe de dinți, ață dentară și apă de gură recomandate de medicul dumneavoastră stomatolog.
sangerari gingivale

De ce este periculos atunci cand sangereaza gingiile?

sangereaza gingiile

Sângerările gingivale indică o sănătate gingivală precară, astfel încât, alături de modificarea aspectului gingival din roz pal în roșu sau chiar mov, se poate analiza gradul de afectare.

Gingivita este primul stadiu evolutiv în cadrul bolilor parodontale (parodontoză sau parodontită – fiecare indicând un tip specific de evoluție) și poate fi reversibilă dacă se intervine la timp pentru evaluarea corectitudinii igienei dentare, îndepărtarea tartrului, tratarea cariilor sau refacerea obturațiilor incorect adaptate. În lipsa unui tratament adecvat, se poate ajunge la migrare, mobilitate dentară sau chiar la pierderea dinților din cauza pierderii suportului osos.

Cere sfatul medicului

Oricare crezi că ar putea fi cauza sângerărilor gingivale în cazul tău, cea mai bună opțiune este să consulți cât mai curând medicul stomatolog. Specialistul poate să-ți analizeze simptomele și să-ți recomande cel mai potrivit tratament al sângerărilor gingivale.

sangerarea gingiilor

Prevenirea sangerarii gingivale

gingia sangereaza
  • Mențineți o igienă orală riguroasă.
  • Adoptați un stil de viață sănătos: Mâncați o dietă echilibrată, reduceți stresul și faceți mișcare regulată.
  • Vizitați dentistul regulat.
  • Utilizați produse de îngrijire orală de calitate.
  • Gestionați afecțiunile medicale subiacente.

Bibliografie și referințe