Tehnici de Periaj Dentar

De ce sunt importante tehnici de periaj dentar?

Periaj dentar corect este fundamental pentru menținerea sănătății dentare și gingivale. Placa bacteriană reprezintă o cauză a problemelor dentare și poate fi eliminată prin acțiunea mecanică de spălare. În cavitatea bucală, există aproximativ 700 de specii de bacterii, unele utile organismului, iar altele dăunătoare care pot cauza carii dentare. Periuța de dinți este un instrument esențial de igienă orală, deoarece permite curățarea tuturor suprafețelor dentare.

importanta periajului

Ce se întâmplă în cazul unui periaj dentar incorect?

Periaj dentar incorect al dinților poate avea multiple consecințe negative asupra sănătății orale: 

  • Igiena orală insuficientă;
  • Halena fetidă (respirație urât mirositoare);
  • Carii dentare;
  • Inflamația gingiilor;
  • Formarea plăcii bacteriene;
  • Gingivita;
  • Parodontita;

De aceea, este important să acordăm atenție periajului corect al dinților și să ne asigurăm o igienă orală adecvată, astfel încât să putem preveni aceste probleme și să menținem sănătatea dentară pe termen lung.

Periaj dentar manual 

Periajul manual este o procedură comună și importantă pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și resturilor alimentare, menținând astfel sănătatea dentară Igiena orală de înaltă calitate vă permite să mențineți dinții sănătoși mulți ani și să evitați apariția cariilor.

Există diferite tehnici de periaj și nu este una care să fie considerată cea mai bună, ci trebuie selectată individual. Medicul stomatolog și pacientul v-or selecta individual tehnica cea mai potrivită pentru nevoile personale. Iată o listă cu unele dintre cele mai frecvent utilizate și considerate tehnici de periaj corecte.

periaj manual

Tehnica de periaj dentar Bass

tehnica de periaj dentar bass

Constă în introducerea perilor chiar în interiorul șanțului gingival la 45° față de gingie. Se efectuează o ușoară presiune și vibrație astfel încât să se elimine bacteriile plăcii amplasate în interiorul șanțului propriu-zis.Curățarea dentară se începe de la nivelul ultimei măsele. După ce suprafețele dentare din partea exterioară sunt curățate, se va trece la partea din spate a dinților. Se realizează mișcări ușor vibratoare și circulare, cu o ușoară presiune, pentru a îndepărta placa bacteriană din această zonă. Este important să se efectueze periajul într-o manieră delicată, pentru a nu irita gingiile sau a provoca sângerări.

Tehnica de periaj dentar Stillman

tehnica de periaj dentar stilman

Tehnica de periaj Stillman este o metodă eficientă pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și prevenirea afecțiunilor gingivale. Această tehnică constă în următorii pași:

  • Plasarea perilor într-un unghi oblic spre apical la nivelul gingiei, exercitând o anumită presiune până la albirea vizibilă a mucoasei gingivale.
  • Asocierea unei mișcări vibratorii a perilor, fără a mișca perii de pe loc.
  • Decomprimarea zonei pentru a permite reumplerea cu sânge a vaselor.

Este o tehnică de periaj foarte asemănătoare metodei Bass. Feţele ocluzale vor fi igienizate prin mişcări orizontale antero-posterioare.

Tehnica de periaj dentar Fones sau circular

Tehnica de periaj Fones sau circular este eficientă în eliminarea plăcii bacteriene de pe toate suprafețele dentare și este recomandată în special pentru copii și bătrâni, deoarece este ușor de realizat și nu necesită o dexteritate manuală mare. Se efectuează mișcări circulare și rotație ampla pentru fiecare grup de dinți în parte, având grijă să fie acoperită și suprafața gingivală, igienizând ambele arcade simultan.

Pentru a realiza tehnică de periaj Fones, se începe cu molarii și se continuă cu restul dinților, acoperind fiecare dinte în parte, atât din partea vestibulară, cât și din partea linguală. 

tehnici de periaj dentar circular

Tehnica de periaj dentar Leonard

periaj dentar leonard

Tehnica de periaj Leonard (denumită și tehnica verticală): cu arcadele închise, perii sunt așezați aproape paralel cu suprafața ocluzală, inclusiv cu gingia marginală. Suprafețele bucale sunt periate prin deplasarea periei pe verticală de sus în jos şi de jos în sus. 

Nu este o metodă foarte eficientă deoarece nu curăţă suficient spaţiile interdentare şi şanţurile gingivo-dentare.

Tehnica de periaj dentar fiziologic Smith

Tehnica de periaj fiziologic Smith se concentrează pe mișcarea periei de dinți în direcția ocluzală spre gingival. Tehnica nu poate indeparta placa bacteriană interdentară și e recomandată numai pacienților cu parodontiu sănătos și fără anomalii. Peria se mișcă din direcția ocluzală spre gingival. Adică, începând de la partea de sus a dinților, peria se mișcă spre partea de jos a dinților, folosind o mișcare de rotație.

Este important să se acopere atât suprafețele dentare, cât și cele gingivale, având grijă să se evite aplicarea unei presiuni excesive care poate cauza leziuni gingivale.

tehnici de periaj dentar smith

Tehnica de periaj dentar Charters

tehnica de periaj dentar stillmans

Scopul inițial al acestei tehnici a fost stimularea marginii gingivale din jurul fiecărui dinte, în special în spațiile interdentare. Se realizează prin plasarea periuței parțial pe gingie și parțial pe dinte, dar, spre deosebire de tehnica lui Stillman. Așezați peria la 45º față de axa dintelui și perii pe zona de mestecat a dintelui, aplicând o presiune ușoară și încercând să împingeți vârfurile perilor în zonele interproximale. Apoi efectuați o mișcare de rotație. Pe dinții din față, așezați peria în poziție verticală și periați.

Apoi apăsați ușor încercând să împingeți vârfurile perilor între dinți. Această metodă este sugerată pentru îndepărtarea plăcii din zonele interproximale, în jurul bonturilor implanturilor, în timpul tratamentului ortodontic, sau în prezența lucrărilor protetice.

Tehnica de periaj dentar Scrub

Această tehnică de periaj include mișcări orizontale,de curățare superficială a suprafeței dentare. Este recomandată recurgerea la această tehnică de periaj doar la finalul procesului de îngrijire a cavității bucale, spre exemplu, după ce folosim apa de gură sau ața dentară, pentru a ne asigura că nu mai ramane niciun rest de placă bacteriană. Adesea metodă standard folosită pentru curățarea dinților, această tehnică implică mișcări riguroase verticale și orizontale pentru fiecare suprafață a dinților tăi.

Este mai puțin eficient decât oricare dintre metodele menționate anterior pentru îndepărtarea plăcii și poate duce la recesiunea gingiilor atunci când se folosește prea multă forță în timpul periajului. Avantajul acestei metode este că este ușor de aplicat de către oricine.

periaj dentar scrub

Periajul cu periuța electrică

periaj dentar cu periuta electrica

Periuța de dinți se așează paralel cu gingia și orientarea periilor spre gingie în unghi de 45 de grade. Periile trebuie sa fie în contact cu zona: dinte-gingie. Se fac mișcări de 3-5 secunde pe întreaga suprafață a dintelui. Periuțele de dinți electrice folosesc o tehnologie unică de periaj, care poate include mișcări oscilatorii, rotative sau de măturare.

În general, acestea sunt concepute pentru a fi ușor de utilizat și necesită doar accesul la dinți și linia gingiei. În timp ce periuța de dinți electrică este în mișcare, este important să se asigure că fiecare dinte este acoperit și că se aplică o presiune ușoară și controlată pentru a evita rănirea gingiei.

Periajul dentar dimineața 

Periajul dentar dimineața este esențial pentru menținerea sănătății dentare și prevenirea afecțiunilor orale, precum cariile și gingivita. Iată câteva motive pentru care este important să efectuăm periajul dimineața.

Îndepărtarea bacteriilor: În timpul nopții, în cavitatea orală se acumulează bacterii și mucus, iar unele dintre acestea pot fi dăunătoare pentru dinți și gingii. Periajul dimineața ajută la îndepărtarea acestora, reducând riscul de infecții și boli dentare.

Prevenirea respirației urât mirositoare: Dimineața, mulți oameni se confruntă cu respirația urât mirositoare datorită acumulării de bacterii și resturi alimentare în cavitatea orală. Periajul dimineața ajută la eliminarea acestora, reducând mirosul neplăcut din gură.

Protejarea smalțului: În timpul nopții, saliva se produce mai puțin, ceea ce poate face smalțul dinților mai vulnerabil la acțiunea acidului din bacteriile orale. Periajul dimineața ajută la îndepărtarea acizilor și la protejarea smalțului dinților.

periaj dentar dimineata

Periajul dentar înainte de culcare

periaj dentar inainte de culcare

Noaptea se produce mai puțină salivă decât în ​​timpul zilei, iar în timpul somnului limba, obrajii și buzele nu mai efectuează aproape nicio mișcare, ceea ce face că autocurațarea dinților să fie mai puțin eficientă. Din aceasta cauză, dinții dvs. au mai puțină protecție și sunt mai vulnerabili la atacurile acide.

De aceea, periajul dentar înainte de culcare este foarte important. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea reziduurilor alimentare și a plăcii bacteriene de pe dinți, protejând astfel smalțul și reducând riscul de carii și afecțiuni ale gingiilor. Este recomandat să nu mâncați sau să beți nimic în afara de apă după periaj.

Periajul limbii, sau raclarea limbi

Periajul limbii, sau raclarea limbii, este o parte importantă a igienei orale care implică curățarea suprafeței limbii pentru îndepărtarea bacteriilor, resturilor alimentare și a depozitelor de pe limbă.  Contribuie la menținerea unei respirații proaspete și prevenirea halitozaei (respirație urât mirositoare) și formarea plăcii bacteriene.

Există mai multe metode pentru periajul limbii:

  1. Periaj cu periuța de dinți: Se poate utiliza periuța de dinți cu peri moi pentru a curăța ușor suprafața limbii. Periajul se face prin mișcări delicate de la spatele limbii către vârf, pentru a îndepărta depozitele și bacteriile acumulate.
  2. Utilizarea unui perie specială pentru limbă(racletă): Există perii speciale pentru limbă, cu o suprafață texturată, care facilitează curățarea limbii. Aceste perii sunt concepute să îndepărteze eficient bacteriile și depozitele de pe limbă.
periajul limbei

Durata periajului dentar

durata periajului

Durata unui periaj dentar ar trebui să fie între 2-3 minute și ar trebui să se execute de 2 ori pe zi (dimineața și seara) sau de maximum 3 ori pe zi. După ce mâncăm, aciditatea din gură crește, ceea ce poate afecta smalțul dinților. Dacă periați dinții imediat după masă, există riscul de a deteriora smalțul dinților, care este mai vulnerabil la acțiunea acizilor din alimente. Așadar, este recomandat să așteptați cel puțin 30 de minute după masă înainte de a realiza periajul dentar, astfel încât saliva să neutralizeze aciditatea din gură și smalțul să devină mai rezistent înainte de periaj.

Pentru o igienă orală completă, sunt recomandați următorii pași

Pentru a asigura o igienă orală completă și sănătoasă, este necesar să urmați următorii pași:

  • Periajul dentar cu ajutorul tehnicilor dentare.
  • Curățarea limbii cu ajutorul unei raclete, aplicând o cantitate mică de pastă de dinți pe ea, îndepărtând cu blândețe stratul de bacterii și impurități, apoi clătind gura cu apă.
  • Curățarea spațiilor interdentare cu ață dentară sau utilizarea unui irigator dentar pentru a elimina resturile alimentare.
  • Utilizarea apei de gură pentru a reduce numărul de bacterii rămase în gură și pentru a preveni cariile și bolile gingivale.
  • Vizitarea regulată a medicului stomatolog pentru controale și igienizări profesionale.
  • Evitarea obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de zahăr.
  • O dietă echilibrată și bogată în vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea dinților și a gingiilor.
  • Folosirea protezelor dentare și a aparatelor ortodontice conform recomandărilor medicului stomatolog.
ata dentara

Referințe