Fatete dentare
Ce sunt fatetele dentare?
Fatete dentare sunt constructii protetice unidentare, reprezentate de o foita fina de ceramica sau oxid de zirconiu, realizate in laboratorul de tehnica dentara prin tehnologia CAD-CAM System si care se cimenteaza pe suprafata vizibila a dintilor, in special a dintilor frontali.
Una dintre cele mai bune opțiuni pentru îmbunătățirea calității și aspectului zâmbetului dumneavoastră este să luați în considerare fațetele dentare. Ele sunt eficiente în restabilirea structurii și aspectului zâmbetului, deoarece sunt personalizate.
Fațetele dentare sunt restaurări protetice extrem de fine realizate din ceramică sau zirconiu de culoarea dinților, care se aplică pe suprafața exterioară a dinților, pentru a îmbunătăți estetica acestora. Tratamentul se realizează cu ajutorul tehnologiei Digital Smile Design (DSD), fiind o tehnică modernă de simulare digitală a reabilitării protetice planificate, permite planificarea rezultatului estetic final deja în faza inițială a tratamentului.
Când sunt indicate fatete dentare?
Obiectivul fațetelor dentare sunt restaurări care se integreză perfect în aspectul facial, să fie în armonie cu restul dinților, iar cine le privește să nu-și poată da seama absolut deloc de prezența acestora. Acestea pot fi folosite pentru a remedia imperfecțiuni estetice precum:
Dinți fracturați
Dinți cu decolorare care nu pot fi rezolvate cu albirea normală a dinților
Dinți tociți (abraziune dentară)
Dinți malformați
Dinți strâmbi sau nealiniați
În prezența diastemei (strungăreața), adică o creștere a spațiului dintre dinți.
Cum se aplică fațetele pe dinți?
Primul pas, sau prima ședință, se referă la pregătirea dinților pentru a fi tratați cu aplicarea de fatete dentare. Șlefuirea dinților pentru aplicarea fațetelor dentare este minimă.
Stomatologul se va strădui să mențină cât mai mult din smalțul natural, pentru a asigura integritatea dintelui. Fațetele sunt cimentate pe suprafața dintelui, astfel încât sunt rezistente și durabile.
Aplicarea fațetelor estetice este o operație de extremă precizie, care presupune ca pacientul să se bazeze doar pe medici stomatologi experți precum profesioniștii clinicii dentare CalfaDent.
După cimentarea (aplicarea fațetelor dentare) nu există pericolul ca acestea să se desprindă.
Fatete dentare din ceramica
Fațetele din ceramică sunt confecționate în laboratorul dentar în urma unei amprente luate de medicul stomatolog. Ele necesită o anumită cantitate de muncă și din acest motiv sunt mai scumpe.
Cu toate acestea, calitatea este mai bună, rezistă mai mult, necesită mai puțină întreținere și rezultatul estetic este mai natural în ceea ce privește strălucirea și culoarea.
Fatete dentare din zirconiu
Fațetele dentare din zirconiu sunt realizate dintr-un material foarte puternic oferind pacientului avantaje importante, atât pentru estetică cât și pentru funcționalitate. Aceste fațete au o culoare asemănătoare cu smalțul dinților și permit trecerea unei anumite cantități de lumină, la fel ca dinții naturali (transluciditate, naturaleţea aspectului). Motivul utilizării sale inovatoare este că zirconiul permite pacientului să obțină o biocompatibilitate mai mare, care va fi mai bine tolerată de gingii, precum și să evite riscul alergiilor la persoanele predispuse.
La CalfaDent proiectăm fațete din zirconiu personalizate folosind software și cea mai modernă tehnologie dentară. Pentru a obține culoarea dorită este posibil să selectați dintr-o serie de nuanțe care se aseamănă cel mai mult culorii dinților dumneavoastră naturali.
Fatete dentare din compozit
Faţetele din compozit au la bază răşina compozită, un alt material foarte utilizat în realizarea acestor dispozitive dentare. Faţetele din compozit sunt mai convenabile ca preţ decât faţetele ceramice.
Procedura este mai rapidă și mai ușor de realizat, în consecință fatetele din compozit sunt mai puțin costisitoare decat cele ceramice. Rețineți că acest tip de material necesită și o întreținere specială pentru a preveni pierderea culorii sau ruperea lor. Medicul dentist specialist vă va putea sfătui asupra modelului care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.
Cum intretinem fatete dentare
Pacientul trebuie să se ocupe de întreținerea fatetelor dentare urmând câteva indicații care pot fi utile pentru a prelungi integritatea acestora. Ar trebui să evite să mestece alimente prea tari și să-și muște unghiile, să se efectueze periajul dinților de 2 ori pe zi și curațarea profesională periodică (odată la 6 luni) pentru a evita acumularea de placă dentară, este recomandat să evitați fumatul, alimentele și băuturile care vă pot colora dinții.
Bibliografie
- Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR): https://cmsr.ro/
- Societatea Română de Stomatologie Estetică și Implantologie (SRSEI): https://societatearomanadestomatologie.ro/
- Asociația Română a Medicilor Stomatologi (ARMS): https://cmsr.ro/
- Clinica Estet: https://dentestet.ro/
- Dr. Max Stomatologie: https://www.drmax.ro/
- Dental Time: http://www.dental-time.com/contact.php
- Cum să obții un zâmbet strălucitor: https://www.catena.ro/dinti-sensibili-la-rece-si-la-cald-cauze-tratament-si-preventie
- Totul despre igiena orală: https://www.colgate.ro/oral-health
- Ghidul complet pentru zâmbete sănătoase: https://www.philips.com.hk/c-p/ADD6910_90/ro-water-dispenser
- Sfaturi Medicale.ro: https://sfaturimedicale.ro/ – Secțiunea „Stomatologie”
- Forumul Dentistului: https://www.facebook.com/groups/1341497212592636/
- Comunitatea CMSR: https://cmsr.ro/ – Secțiunea „Forum”
- Dr. Laura Stoica: https://www.youtube.com/channel/UCQq44ZQd94_NETEu9R7vCEg
- Dr. Andrei Georgescu: https://www.youtube.com/watch?v=u4oPXLOdKRE
- Dr. Cristina David: https://www.youtube.com/channel/UCYiZihcyPIzSFWX1cIuBHbA
- Zâmbetul Sănătos: https://www.zambetsanatos.com/
- Clinica Stomatologică Dr. Țepeș: https://providers.upmc.com/provider/Paul+G.+Tepe/1320256 – Secțiunea „Blog”
- Dental Time Blog: https://www.facebook.com/13450richmond/